Sanayi Robotu seçimi?…

Fanuc Robot
Robotlar Teknik Lise’den beri dikkatimi çeken bir konuydu. Üç eksenden fazla ekseni olan sistemlerde koordinat belirlemek cidden derin bir geometri gerektiriyor. Ayrıca sürekli aynı koordinatın da bulunabilmesi robotun ne kadar hassas olduğunun bir göstergesi.
Uzun zamandır fabrika için planladığımız kaynak robotunu almak istiyorduk. Başlangıçta ikinici el bir robot alalım dedik. Bu amaçla Almaya’da bir kaç satıcıyı ziyaret ettik. Ancak gördük ki konu hayli derin ve alımda çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Özellikle 1 mm çapında kaynak teli ve 2-3 mm kalınlığındaki sacları kaynatmak konu olduğunda telin sürekli aynı noktaya gelmesini ve aynı noktada kaynağın başlayabilmesini garanti etmek çok zor. Dolayısı ile ikinci el robot almanın risklerini görerek sıfır bir robot edinmenin daha uygun olacağına karar verdik. İyi ki de vermişiz… 🙂
Standart kaynak robotları 6 eksenli oluyor. Farklı modellerin 7 eksenli olanları da yeni yeni çıkmaya başladı ama kaynak kolundaki hacmin genişlemesi bir dezavantaj! Neticede işiniz kaynak yapmak ve bazen kaynak yaptığınız gövde içine ulaşıp oraları kaynak yapmak gerekebiliyor. Bu durumda da kaynak torçunun ve bunu tutan eksenin olabildiğince küçük olması büyük bir avantaj oluyor.
Microsoft ve ürünlerine karşı alerjim olduğundan ilk sorduğumuz robotun üzerinde koştuğu sistem oldu. Neredeyse tüm robotlar Microsoft üzerinde koşmaya başlamış. Hal böyle olunca Microsoft’un tüm dezavantajları doğrudan robota aktarılmış oluyor. Sistem oransal olarak çok yavaş açılıyor. En kötüsü ise tüm virüslere ve diğer kötü huylu yazılımlara karşı fazladan koruma çabaları gerekiyor. En basiti virüs koruma yazılımı alacaksınız ve bu da fazladan masraf demek!. 🙁
Kısa bir araştırma ile FANUC robotların MS Windows üzerinde değil kendi geliştirdikleri sistem üzerinde koştuğunu öğrendik. Ark takibi özelliğinin de diğerlerine göre açık ara farklı olduğunu gördük.
FANUC Kaynak robotunu aldıktan sonra gördük ki gerçekten güzel bir seçim yapmışız. El panelinin kullanımı ve programlaması çok kolay. Her şey olabildiğince parmaklarınızın ucunda. Sistem size bir sürü farklı pencere gezdirmiyor. O iş için hangi komutlar veya hangi eksenler gerekiyorsa hepsi parmağınızın ucunda hazır duruyor. Diğer sistemlerde fare benzeri bir top var ama onun da kullanımı çok kolay gelmedi bana. Alışmak için ciddi zaman harcamak gerekiyor.
Fanuc programlama dili içinde IF/THEN/ELSE veya JUMP/LABEL gibi programlama işine hakim olan kişilerin çok zevk alacağı komutlar bulunuyor. Ayrıca programlar içinde kullanabileceğiniz dahili değişkenler var. Bunlara REGISTRY deniyor ve 100 adet bulunuyor. Programlarınız içinde bu değişkenlere veri yazabiliyor ve okuyabiliyorsunuz. Neticede cidden keyifli bir Robot. Şahsen ben FANUC’u tavsiye ediyorum. Netice de o da benim gibi Microsoft’u hiç sevmiyor. Aklın yolu bir… 🙂

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kodu girin... *